Το ΕΜΠ 1ο στην Ελλάδα και 347ο στον κόσμο, στην κατάταξη QS World University Rankings 2024

Στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων QS World University Rankings 2024, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στη θέση 347.

To ΕΜΠ κατέχει την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών πανεπιστημίων και ακολουθούν ΕΚΠΑ και ΑΠΘ στις θέσεις 444 και 530, αντίστοιχα.

H φετινή κατάταξη QS έχει επεκτείνει την έμφασή της σε κριτήρια που αφορούν σε Βιωσιμότητα/Αειφορία (Sustainability), Aπασχολησιμότητα Aποφοίτων (Employment outcomes) και Διεθνή Ερευνητική Δικτύωση (International research network).

Η πορεία του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη είναι ανοδική, δεδομένου ότι πέρσι  ήταν στη θέση 422 και το 2020 στη θέση 454. Οι σοβαρές και συστηματικές προσπάθειες του ΕΜΠ για την βελτίωση της επίδοσής του και σε αυτούς τους τομείς αποδίδουν καρπούς. Όμως αυτή η θέση στην παγκόσμια κατάταξη δεν αντικατοπτρίζει το πραγματικό δυναμικό του ανθρώπινου κεφαλαίου του ΕΜΠ και ειδικά των φοιτητών του και είναι πρόκληση για σημαντική βελτίωσή της. Ο αταλάντευτος προσανατολισμός του Ιδρύματος στην ουσιαστική εξωστρέφεια και την ενίσχυση της διεθνοποίησης και πολύπλευρης δικτύωσης, ο εκσυγχρονισμός των σπουδών και ο εξορθολογισμός διαδικασιών θα φέρουν υψηλότερες διεθνείς επιδόσεις.